Min drivkraft – att hjälpa.
pannben.nu är dedikerad till att dela tidlösa insikter och goda idéer.
Min mission är att erbjuda insikter och praktiska verktyg som bygger mental uthållighet, sinnesro och kroppsligt välmående.
När jag får frågan vad jag saknar mest från mina år som Fysioterapeut / Sjukgymnast på Sahlgrenska i Göteborg, för snart 20 år sedan, så brukar jag svara att jag kan sakna det direkta mötet med en människa.
Det spelade ingen roll om personen jobbade som Lastbilschaufför, Lärare, VD eller Pilot. Inför svår sjukdom står man först och främst som människa och det är där man möts. I livet utanför sjukhuset, i samhället och i jobbsammanhang, möts man oftast iklädd den yrkesmässiga roll man bär. ”Vad jobbar du med?”.
När jag senare, för ca 10 år sedan, gick igenom stora hälsomässiga utmaningar själv, så fick jag också uppleva perspektivet från sjukhussängen på egen hand. Trots ett fantastiskt stöd från familj och vänner och en svensk sjukhusvård i världsklass så är man riktigt ensam där under stunderna på operationsbordet. Och i sjukhussalarna om nätterna.
Under de år som följde famlade jag tidvis efter något fast att hålla i. Något tryggt och stabilt. Men jag insåg också ganska snart att det inte fanns trygghet, inga garantier och inga löften om att allt skulle bli bra. pannben.nu är summan av det jag landade i för att hantera min egen resa. Där och då och fortsatt också nu.
Det är också mitt försök att kunna hjälpa andra som befinner sig i en utmanande situation, på ett eller annat sätt. Att hjälpa andra finna en trygghet i otryggheten. Alla möten med människor på sjukhuset gjorde ett djupt intryck på mig och det är fortfarande där jag finner det mest givande att möta människor, i det som är ett uttryck för just dem; deras intressen, passioner och drömmar. Och i deras utmaningar.
Om vi strävar efter att att låta det vara som det är, för att sedan starta där vi är, med det vi kan kontrollera, så är det en bra början.
En början på en acceptans för att vi inte vet hur allt ska bli, men med en egen strävan efter grundtrygghet i oss själva och med en fast övertygelse om att hela tiden göra vad vi kan, med det vi har, för att allt ska bli så bra det kan bli.
Idag har jag jobbat som digital verksamhetskonsult i snart 15 år och drivit eget företag i drygt 3 år av dem.
Pannben.nu är där de två världarna möts. Att jobba med modeller för att sätta saker i sammanhang är något som varit en daglig del av mitt arbete och även mitt privatliv under de senaste 20+ åren.
En modell i sig är inte till någon nytta utan en utmaning att ge sig på. Men då utmaningen vi angriper, och det svar som kommer ut på andra sidan, är högst individuell, är det så viktigt att alla utgår från sig själva när vi jobbar med de här verktygen.
Vår vardag utgörs av en mix av möten med olika människor, alla med sina egna tankar, utmaningar och drömmar. Och åsikter. Vi behöver andra människor. Inget snack om det. Att höra till, och samman, med andra ligger djupt i vårt DNA. Men det gäller att inte förlora sig själv på vägen. För att navigera på en egen väg genom all denna gemenskapen krävs en stark grund. Sedan kan ingen av oss kontrollera utkomsten, men att göra läxan om oss själva ger goda förutsättningar för att saker blir som man gör dem, istället för att de blir som de blir.
Några ord om Stoicism, då jag vet att det kan kännas främmande för många. Jag gillar själva paketeringen och de styrande tankarna inom den här grenen av filosofi som komplement till mer moderna verktyg. Det är praktiska råd och övningar som jag har haft stor nytta av och det är fascinerande att man redan för 2000 år sedan hade de här tankarna, som sen visat sig tidlösa för människor genom alla år. En av de mer kända moderna tillämpningarna av stoicism är inom det du känner till som KBT (Kognitiv BeteendeTerapi). Den grundades med bas i stoiska principer och influenser.
Med det sagt, om du inte tilltalas av kopplingarna till den gamla Romartiden, strunta i dem.
Se till det praktiskt uttalade; råden, övningarna. Ta vad du känner är värdefullt för dig, strunta i resten.
Vad är då stoicism?
Stoicism är en praktisk filosofi som lär oss att fokusera på det vi kan kontrollera, acceptera det vi inte kan förändra och utveckla inre styrka för att möta livets utmaningar med lugn och klarhet. Den handlar om att leva med disciplin, visdom och rättvisa – inte att undvika känslor eller bli likgiltig inför livet.
Vanliga myter om stoicism – och varför jag inte håller med.
❌ ”Stoicism handlar om att undertrycka känslor.”
✅ Nej, stoicism handlar om att förstå och styra sina känslor, inte att ignorera dem. En ”stoiker” känner lika mycket som alla andra, men låter sig inte styras av impulser.
❌ ”Stoiker bryr sig inte om något.”
✅ Tvärtom! Stoicism betonar att vi ska bry oss om det som är rätt och gott. Men slösar inte energi på saker vi ändå inte kan påverka.
❌ ”Stoicism är bara för hårda och kalla personer.”
✅ Inte alls. De största stoikerna, som Marcus Aurelius och Seneca, talade om kärlek, gemenskap och medkänsla. Det handlar om att vara stark för att kunna hjälpa andra.
❌ ”Det är en filosofi för passivitet och acceptans av allt.”
✅ Nej, stoicism uppmanar oss att agera klokt och tydligt där vi kan göra skillnad, och släppa det vi inte kan förändra.
Acceptans är inte att stänga av livet – det är att leva det fullt ut, men med inre stabilitet och övertygelse.